Szlovén izek
Szlovén konyha
A szlovén konyha ugyanolyan változatos, mint a táj. Sok mindent átvett a szomszédos országok étkezési szokásaiból. Így északon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten pedig a magyar konyha befolyása érvényesül. Kevésbé meghatározók a balkáni ételek, bár itt-ott találunk az étlapon csevapcsicsát vagy razsnyicsit.
Az évszázadokon keresztül uralkodó osztrákok hatására meghonosodtak a tésztafélék végtelen variációi, a palacsinták, torták és rétesek. A legfinomabbak közé tartozik a diótorta és a sokféle kuglóf. Aki szívesen megkóstolná az édes süteményeket, az látogasson el egy slaąčičárnába /cukrászda/.
A virsli, a disznósült és a savanyú káposzta Szlovéniában is nélkülözhetetlen tartozéka a konyhaművészetnek. A karsztvidékek levegőn szárított sonka-és kolbászspecialitásai pedig igazi különlegességnek számítanak.
A tengerparton és az ország belsejében egyaránt megtalálhatók a tiszta hegyi patakok finom halfiléi és a tenger gyümölcsei, de a vad és szárnyas ételek szintén kedveltek. Szeretik és gyakran használják a mediterrán fűszereket, a fokhagymát és az olívaolajat. A keleti országrészben szívesen esznek vadat, kacsa, liba- és disznóhúst, de halakat is, főleg pontyot és csukát.
Itt említhető meg Szlovénia keleti országrészéhez földrajzilag kapcsolódó magyarországi szlovének lakta Rába mente, ahol az étkezési szokások a magyar és a szlovén konyhát tükrözik. Ezekből az ételekből és elkészítéseiről néhány recept is található e fejezet végén.
Szlovéniában a balkáni étkezési szokások leginkább a déli vidékeken érezhetők leginkább. A szaftos malacsült, a jól átsütött és grillezett húsok nem hiányozhatnak az étlapról. A kiterjedt erdőknek köszönhetően sok a szarvas- és őzkülönlegesség. Ezen a vidéken teremnek a híres borok.
A húsételekhez köretként burgonyát vagy tésztát kínálnak. Helyi specialitás az ajdovi ľganci, a hajdinadarából készült galuska. A hajdina már az ószláv mitológiából is ismert és valószínűleg ők hozták távoli hazájukból Európába.
A saláták közül gyakran készítenek laktató vegyes salátát is barna babból, sárgarépából, fehér káposztából, uborkából és zöldsalátából; mindez leöntve tökmagolajjal.
A hegyvidéken ízletes tehén-és juhsajt-specialitásokat készítenek.
Mindenütt szívesen járnak az emberek gombát és bogyót gyűjteni. Vargányát és rókagombát kosárszámra lehet szedni az erdőkben.
Italok közül legkedveltebb sörök a cseh sörhöz hasonló ljubljanai „Union Pivo” a „Laąko Pivo” a Savinja-völgyből és a maribori „Zlatorog Pivo”.
A szlovén borok kiállnák a próbát, ha összehasonlítanánk őket a világ legtöbb híres borával, de sajnos kevéssé ismertek. Szlovéniának három nagy bortermő területe van: Podravje vidéke, az osztrák-magyar határ közelében, Ptuj környéke, valamint a horvát határ közelében az Adria-menti terület, Primorska.
És, hogy a sör- és borkedvelők mellett ne hiányozzanak az ásványvízfogyasztók tábora sem, akkor ajánlható a világhírű Radenska, „3 szíves víz”, melynek összes ásványi anyag tartalma 1 literben számítva 3340.
Receptek
Gomba leves
Gobova juha
Hozzávalók: 30 dkg gomba
5 dkg zsír
3 dkg liszt
só
pirospaprika
ecet
víz
A gombát megtisztítjuk, szeleteljük és hideg vízben feltesszük főni. Berántjuk és ecettel ízesítjük. Hasonlít a savanyútüdő leveshez.
Vérmálé
Krvava zlivanka
Hozzávalók: 2 tojás
vér
1/2 kg liszt
½ liter tej
bors
só
fokhagyma
zsír.
A tojást, lisztet és tejet összekeverjük és hozzáadjuk az átszűrt vért. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és az olvasztott zsírt, majd jól elkeverjük. Kizsírozott tepsibe jó ujjnyi vastag masszát öntünk és sütőben megsütjük.
Gombás hajdinakása
Ajdova kaąa z gobami
Hozzávalók: 1 csésze hajdinakása
1 kanál zsír
1 fej vöröshagyma
só
víz
15dkg gomba
pirospaprika
A hajdinakását és a gombát külön főzzük. A gombát hagymás zsíron megpirítjuk és pörköltet készítünk belőle. Ha kész, hozzáadjuk a hajdinakásához és készre pároljuk.
Savanyú káposzta babbal
Kislo zelje fiľolom
Hozzávalók: 20 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
tökmagolaj
ecet
só
bors
pirospaprika
A sós vízben főtt babot leszűrjük, kihűtjük és összekeverjük a savanyú káposztával. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kis borsot, pirospaprikát és egy kis ecetet. Leöntjük tökmagolajjal és jól összekeverjük. Letakarjuk és állni hagyjuk 2 – 3 órát.
J Ó É T V Á G Y A T K Í V Á N U N K ! ! !